Het toestel is een mix van houtbouw, aluminium en gfk en heeft een spanwijdte van 2,00 meter een lengte van 1,33 meter, gewicht waarschijnlijk rond de 4 Kg, De in te bouwen motor is nog niet bepaald, wat wel vastligt is dat het gevlogen gaat worden met een 3s 3600 of 3s 5000 lipo accu, e.e.a. afhankelijk van het zwaartepunt.

Aluminium frame buizen uit de DHZ. De aan het toestel te gebruiken buizen zijn ; 12 x 1, 10 x 1, en 6 x 1.
Omdat ook een ULV een " cockpit of Pilotensitz " heeft is van de 2 aanzichten op de tekening een roofmate model gemaakt, wat bekleed is met glasvezel 49gr/m2 en epoxy.

Om van het roofmate een vorm en uiteindelijk een romp te maken is voor mij een geheel nieuwe techniek en ervaring.
Na her en der informatie te hebben ingewonnen en op internet het e.a. filmpje bekeken te hebben, heb ik me een beginset voor het maken van een gfk vorm te maken besteld. Het begin pakket is vrij compleet en bevat alles wat nodig is, t.w.
Trennwachs, PVA, Formenharz, Gelcoat, Epoxy Harz, Glasschnipsel, Baumwolflocken, mengbekers, roerstokken, kwasten, nitril handschoenen en 2 soorten Glasgewebe 110 gr/m2 en 390 gr/m2.
Als extra heb ik meebesteld Glasgewebe van 260 gr/m2 en pigment voor het kleuren van de Gelcoat.
Het pigment heb ik niet gebruikt omdat mogelijk hier en daar straks nog wat geschilderd moet worden en dan verschillen in kleur mogelijk zijn..

Trennebene

Model in Trennebene

extra blok in de opening van Pilotensitz.

Roofmate model verstopt onder 1 laag glasgewebe 110 gr/m2 en 2 lagen glasgewebe 390 gr/m2.
Na 24 uur wachten......... Spannend, laat de vorm los van de Trennebene?

Ja hoor, geen enkel probleen. De groen proppen zijn Knete waarmee het model op de juiste hoogte t.o.v. de trennebene is ingesteld.

Roofmate model weer verstopt onder glasgewebe zoals bij foto 6
na opnieuw 24 uur wachten..........spannend, laat de vorm los van het roofmate model en de andere vormhelft?

Ja hoor, geluk gehad.
In de vormhelften zaten enkele kleine luchtbelletjes maar zagen er verder goed uit en gaan gebruikt worden om een romp te lamineren.
Tijdens het lamineren, van de romp, heb ik geen foto's gemaakt omdat er, na opgedane ervaring bij het lamineren van de vorm, snel door gewerkt moet worden.


De 2 romphelften heb ik nat in nat tegen elkaar gezet. Op de foto zijn de paspennen er reeds uit en moet nu de romp uit de vorm gehaald worden

romp is uit de vorm en moet nog afgewerkt worden

passen van de afgewerkte romp
Het werken met de epoxy en glasvezel is me eigenlijk niet tegengevallen maar ik heb gemerkt dat in alle voorbeelden en filmpjes toch enkele belangrijke dingen niet aan bod komen.
Zoals, maak niet te grote hoeveelheden hars aan en laat hem niet in de mengbeker maar doe hem in een platte verfbak o.d., zorg voor voldoende aceton, investeer in een gebogen schaar met micro vertanding, zorg voor veel keukenrol of ander poetspapier en voldoende nitril handschoenen.